Kouření doutníků 

Rituál kouření doutníků

Pic 1

Zapálení doutníku
Pokud chcete mít z kouření doutníků opravdový požitek a správně si vychutnat chuť tabáku, zapalte doutník butanovým zapalovačem, protože jeho plamen nevytváří zápach, který by způsobil šok vašim chuťovým buňkám. V nouzi může být variantou také dřevěná zápalka, pokud před zapálením doutníku počkáte dostatečně dlouho, než shoří zápalná směs na hlavičce zápalky. V každém případě se vyvarujte použití papírových zápalek a zapalovače na tekuté palivo, neboť hrozí, že doutník načichne například pachem benzinu.

Při zapalování samotného doutníku jej podržte v ůhlu 45 stupňů vzdálenějším koncem směrem dolů, přidržte plamen ve vzdálenosti přibližně jednoho centimetru od konce doutníku, aniž byste druhý konec doutníku vložili do úst. Poté doutníkem pomalu otáčejte nad plamenem. Takto se materiál doutníku postupně zahřeje a začnou se uvolňovat těkavé oleje obsažené v lístcích tabáku, které vytvoří jedinečnou chuť prvního potáhnutí. Při zapalování dejte pozor, aby nedošlo k začouzení špičky doutníku.

Po několika sekundách bude konec doutníku připraven k zapálení. Podle potřeby přibližte plamen ke špičce doutníku, přiložte druhý konec k ústům a pozvolna potáhněte.

Samotné kouření
Konečně se dostáváme k nejlepší části. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si doutník, jakoby šlo o lahev dobrého vína nebo whisky. Uvolněte se a nechejte své smysly, aby se postupně seznámily s bohatou vůní tabáku. Vytvářený kouř není nutné vdechovat – pravé kouzlo doutníků je v jejich chuti. Doporučuje se nekouřit v příliš větrných prostorách, kde by mohlo docházet k rychlému hoření za vyšší teploty a celkové změně chuťových prožitků k horšímu.

Skladování doutníků

Pic 2

Dobrý doutník, pokud má poskytnout dostatečně kvalitní kuřácký zážitek, musí být uchováván odpovídajícím způsobem. Kvalitní doutník , podobně jako lahev kvalitního vína, si takovou péči opravdu zaslouží. Právě proto se doporučuje kupovat doutníky od profesionálů disponujících humidorem nebo kabinetem udržujícím doutníky v těch nejlepších podmínkách. Klíčem k zachování dokonalé chuti je správná vlhkost a teplota. Pokud jste pouze občasní kuřáci, obejdete se bez investice do humidoru - jednoduše si vždy zakoupíte „čerstvý“ doutník u svého prodejce. Pokud však skladujete delší dobu větší počet doutníků, budete se muset poohlédnout po nějaké té kouzelné skříňce, která uchová vaše doutníky stále svěží a plné silné tabákové chuti.

Ideální humidor by měl mít zabudovaný humistat (udržující správnou vlhkost) a vlhkoměr. Zvlčovač udrží vaše doutníky v přirozeném prostředí, bez ohledu na vlhkost okolí, a zabrání tak nadměrnému vysušení a následnému drolení nebo dokonce rozlomení doutníku. Stačí, když jej budete kontrolovat přibližně jednou týdně. Při cestování je vhodné přepravovat doutník v pouzdře – každý jistě potvrdí, že ohnutý a zmačkaný doutník není zrovna ideální vizitkou majitele.


Jak správně zapálit doutník – předvádí Aria Giovanni (v angličtině)